Park & Natuur, gaat dat samen?

Klingerbergpark

Klingerbergpark

Afgelopen week viel mijn mond open van verbazing tijdens de sessie Recreatief Venlo van de Groen-Water nota(eerst Groen-Blauw) door de opmerking van iemand dat stadsparken geen natuur zijn. Sterker nog, struiken en planten moesten volgens hem weg want die veroorzaken ziektes, daar konden junks in gaan liggen en zorgden voor ratten in de stad. Ik heb nog nooit zo’n onzin gehoord!

Natuur in de stad kan heel goed samengaan met mooie stadsparken. Met de juiste keuze in bomen, struiken en planten versterk je niet alleen de belevingswaarde maar ook de biodiversiteit in de stad. Iets waar we sowieso op in moeten zetten, want zonder natuur ook geen leven voor de mens.

Het is me duidelijk geworden dat willen we de natuur weer bij de mens krijgen we dus in moeten zetten op de jeugd. Laat kinderen weer heerlijk buiten spelen. Verstoppertje spelen tussen de struiken of gewoon hutten bouwen. Met modder kliederen en door het hoge gras struinen om vlinders en sprinkhanen te vangen. Met blote voeten door het gras of in het water lopen etc. Dit kan alleen als we parken interessant voor ze te maken en als ouders minder panisch te doen als ze eens vies thuis komen.

Een goed voorbeeld van hoe het kan en zou moeten vind je in de gemeente Lansingerland, daar hebben ze een natuurbelevingspark aangelegd waar je heerlijk kunt spelen in het groen maar ook genieten van de natuur. Hier komt natuur en spelen samen in een mooi park. Het klingerbergpark in Blerick zou zo’n park kunnen worden evenals het bergerpark in Venlo, deze doen het al goed qua biodiversiteit en natuurbeleving, nu nog de kids er in krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *