Artikel wijkblad punt

Punt

Punt

Deze week verscheen wijkblad Punt met een artikel van ons over Stadsnatuur Venlo. Aangezien de tekst maar relatief korte tijd online blijft staan, plaatsen we hieronder het artikel ook nog maar eens:

Als je van de natuur wilt genieten, dan zit je hier goed. In Venlo is dat namelijk niet zo moeilijk, want er is geen plekje in de stad te vinden waar je verder dan twee en een halve kilometer van een mooi natuurgebied af woont. Als je een luchtfoto van de gemeente pakt, dan zie je ook dat er een ring van bos-, weide- en heidegebieden om de stad heen ligt. Best bijzonder. En natuurlijk niet te vergeten de Maas met haar uiterwaarden die door de gemeente stroomt. Als groene stad is Venlo dus best aardig gelukt.

Natuur komt niet alleen voor in beschermde gebieden buiten de stad. Ook in de bebouwde kom zijn heel veel planten en dieren te vinden. Sterker nog, de biodiversiteit in steden is soms zelfs groter dan buiten de stad. Dat komt door de grote rijkdom aan beplanting in tuinen en parken. Het zijn vaak die heel oude bomen en struiken in tuinen of aan de rand van de wijk die een grote rijkdom aan flora en fauna herbergen. Soms zie je ze terug op oude foto’s of op kaarten. Begroeid met kortsmos en vol holtes zijn ze in feite levende geschiedenis. De gemeente brengt momenteel dit groene erfgoed in kaart, zodat deze groene monumenten beter verzorgd kunnen worden.

Vooral op inheems stadsgroen zijn veel andere dieren en planten te vinden. In een zomereik kunnen honderden soorten insecten zitten, terwijl op een amerikaanse eik, die hier niet oorspronkelijk vandaan komt, maar 20 soorten zitten. De grote variatie aan dieren is niet alleen ontzettend leuk om te onder-zoeken, maar zorgt er ook voor dat de stadsnatuur minder snel ziek wordt. De hoge biodiversiteit zorgt er voor dat de stadsnatuur beter in balans is. Er breken minder snel ziektes en plagen uit en het zorgt er zelfs voor dat de opbrengst van fruitbomen en bessenstruiken hoger is.

Het burgerinitiatief ´StadsnatuurVenlo´ dat onlangs van start is gegaan pleit voor meer stadsnatuur in de wijken en buurten. Via de facebookgroep en website kunnen inwoners van Venlo verhalen, tips, en foto´s met elkaar delen. Dit kan over groen gaan, maar ook over duurzaamheid en leefbaarheid. Natuur is namelijk steeds vaker een plek waarmee energie wordt opgewekt, voedsel wordt verbouwd of regenwater wordt opgevangen. Naast de internetplek is het initiatief onder andere in gesprek met de gemeente over de groenblauwe nota en de inrichting van het stationsplein in Blerick, stadsdeelmanagers, Nationaal park de Maasduinen en verschillende mooie groene initiatieven die er al zijn in Venlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *